10 jaar Buro Veranders!

10 jaar geleden heb ik de stap gezet om te starten als zelfstandig ondernemer. Ik was toen 32 jaar en net moeder geworden van een prachtige dochter. Het schrijven van mijn ondernemingsplan heeft bijna net zolang geduurd als de zwangerschap. En ja, de stap durven zetten naar zelfstandig ondernemer, is misschien wel een bevalling op zich.  Ongeveer de helft van alle starterts overleeft immers de eerste vijf jaar niet. Dus ik geloof dat ik mag stellen dat ik tot de 50% van de ‘fittest of the survival’ hoor! En eerlijk gezegd ben ik daar best trots op.

Nee, ondernemen is niet altijd makkelijk. Soms is het je benen onder je kont vandaan rennen en soms stilstaan en je afvragen of er nog wel werk in het verschiet ligt. Tegen die onzekerheid moet je kunnen. Maar ik ben dankbaar dat na al die jaren, klanten en samenwerkingspartners, mij nog steeds weten te vinden en dat ik me mag inzetten voor leuke en interessante projecten! 10 jaar ondernemerschap betekent ook terugkijken op mooie klussen, hilarische momenten en soms lastige situaties. Een ding weet ik zeker: in 10 jaar tijd ben ik als mens en als ondernemer flink gegroeid. Niet kwa bedrijfsomvang, maar wel kwa inzicht, kennis en ervaring. Dat laatste ervoer ik, toen ik een paar maanden terug een train de trainer mocht organiseren voor docenten in de apotheekbranche. De centrale vraag was: “hoe kun je typische trainersproblemen oplossen?” Ik merkte dat ik bijna alle situaties wel een keer aan de hand had gehad: hoe ga je om met een notoire betweter in de groep, hoe krijg je die gezellige kletskousen stil, wat als je te weinig tijd hebt, mensen te laat komen, je beamer het begeeft, de ruimte veel te klein of te heet is om in te werken?….in de afgelopen 10 jaar heb ik alles wel zo’n beetje meegemaakt en nog steeds vind ik het werken met mensen hartstikke leuk. Misschien juist wel omdat door het werken met mensen, mijn werk nooit hetzelfde is. Elk bedrijf en elk mens is immers anders. Ondernemen betekent ook grenzen verleggen. Opdrachten doen die je nog nooit gedaan hebt en waarvan je niet zeker weet of je het wel kunt, soms tot in de late uurtjes doorwerken om iets af te krijgen en soms helaas ook verkeerde keuzes maken. Ook dat hoort bij ondernemen en ook daar heb ik van geleerd.  Niet elke groei verloopt even soepel, een groeistuip of juist even stilstaan hoort daarbij. Na 10 jaar is dit een mooi moment om even stil te staan en te kunnen concluderen dat ik een mooi vak heb waar ik graag nog even mee door wil gaan!

Facebooktwitterlinkedin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *