


“Welke ziekmeldingen vinden wij acceptabel? Wordt er voldoende gebruik gemaakt van alternatieve oplossingen voor verzuim (bv. opnemen van verlofdagen of zorgverlof)? Hoe kan ik invloed uitoefenen op het verzuim in mijn team? Hoe kan ik mijn medewerkers zelf verantwoordelijk laten voelen voor verzuim? Hoe zit het met de aangescherpte regels rondom de privacy van medische gegevens? Welke vragen kan ik beter wel en niet stellen?”
In een training verspreid over 2 of 3 bijeenkomsten (van 4 uur) krijg je samen met je collega-leidinggevenden antwoord op bovenstaande vragen. Het uiteindelijke doel is het verzuim in de organisatie aan te pakken en een cultuuromslag te creëren. De training is speels en interactief van opzet en hoewel het onderwerp heel serieus is, mag er ook best gelachen worden.
Voor het realiseren van het beste resultaat, stellen wij de aanwezigheid van jullie bedrijfsarts zeer op prijs en werken wij nauw samen met professionele trainingsacteurs. Omdat de aanpak van verzuim altijd maatwerk is, inventariseren wij vooraf altijd jullie wensen en behoeften.
Buro Veranders verzorgt ook presentaties en workshops over verzuim voor medewerkers en teams. Informeer gerust naar de mogelijkheden!
Reactie van een deelnemer: “Ik heb veel bruikbare tips en oefeningen aangereikt gekregen die ik ook bij mijn team kan toepassen!”
Inspelen op veranderingen
De arbeidsmarkt verandert in rap tempo, hierdoor worden werkgevers en werknemers steeds vaker uitgedaagd om in te spelen op al deze veranderingen. In een land dat vergrijst en waarin de pensioenleeftijd stijgt vragen we ons steeds vaker af hoe we onze medewerkers de eindstreep kunnen laten halen. Onze visie is dat duurzame inzetbaarheid niet alleen een kenmerk is van een individu, maar van de interactie tussen het individu en zijn werkomgeving (de inzetbaarheidsruimte). Duurzame inzetbaarheid zien wij dus als een verantwoordelijkheid van zowel de werknemer als van de werkgever.
Wat is het MIO?
Het MIO brengt in kaart in hoeverre uw medewerkers inzetbaar zijn aan de hand van hun motivatie, vitaliteit en capaciteiten (inzetbaarheid). Daarnaast wordt in beeld gebracht in welke mate het werk goed georganiseerd is en de organisatie effectief en doelgericht is.
De groepsrapportage van het MIO brengt overzichtelijk in beeld of er een goede balans is tussen mens, organisatie en middelen en waar eventueel verbetermogelijkheden liggen. Het rapport biedt dus belangrijke stuurinformatie voor managers en werkgevers over de prestaties van de organisatie. Daarnaast krijgt elke medewerker een persoonlijk rapport met individuele adviezen over hun inzetbaarheid en de ruimte die ze krijgen.
Het MIO is dus een belangrijk meetinstrument voor organisaties in veranderende tijden!
Tip: Vraag vrijblijvend een inlogcode aan om kennis te maken met het onderzoek!
Slimmer werken betekent goede kwaliteit van de dienstverlening of producten voor klanten, terwijl duurzame opbrengsten voor de organisatie én het personeel worden gerealiseerd. Door ‘slimme’ vernieuwingen in het werkproces kan de efficiency toenemen, terwijl de werkdruk afneemt en het werkplezier van personeel stijgt.
In deze workshop ga je samen met je team op zoek naar creatieve oplossingen voor hiaten, energievreters en tijdvreters op je werk. De workshop bestaat uit twee bijeenkomsten van ca 3 uur. We gaan direct met je eigen informatie aan de slag, zodat je aan het einde van de workshop al begonnen bent met slimmer werken. De workshop zit boordevol handige tips, weetjes en feitjes. Je leert o.a. hoe je beter kan omgaan met de vele informatie die vaak op je afkomt, lange mails van collega’s of je leidinggevende, keuzes maken, prioriteiten stellen en vooral niet harder werken maar slimmer werken!
Het PMO heeft als doel de ervaren gezondheid van uw medewerkers in kaart te brengen. Op basis van de resultaten van het PMO krijgt u inzicht in de ervaren gezondheid van uw medewerkers, hun leefstijl en het eventuele risico op uitval en productiviteitsverlies. Inzicht hierin geeft u de mogelijkheid om preventief maatregelen te nemen om uitval te voorkomen en beleid te ontwikkelen om duurzame inzetbaarheid op de lange termijn te vergroten.
De inhoud van het PMO kan variëren van een vragenlijstonderzoek al dan niet in combinatie met enkele fysieke onderzoeken zoals een audiometrie of health check en een adviesgesprek met de bedrijfsarts. Afhankelijk van de risico’s in uw organisatie (gebaseerd op de RI&E) en het advies van uw bedrijfsarts/keuringsarts wordt de inhoud van het PMO samen met u vastgesteld.
Buro Veranders werkt samen met ervaren keuringsartsen of uw eigen bedrijfsarts(en). Wij nemen de volledige coördinatie en zorg uit uw handen. Wij zorgen voor een hoge deelnamerespons en heldere terugkoppeling van resultaten!
Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan!
Enkele bedrijven waar Buro Veranders reeds een PMO heeft uitgevoerd zijn: Kobelco (Heerlen), Stork Prints (Boxmeer), Rockwool (Roermond) en Galvano (Eindhoven).
“Ik ben bang dat als ik er iets van zeg, dat ze boos wordt.” Of: “Er verandert toch niets in deze organisatie, dus waarom zou ik er nog iets van zeggen?”
Dit soort gedachten zorgen vaak voor veel frustratie en spanningen in een team. Dat is jammer en onnodig! De training Feedback leert jou en je team in minimaal twee bijeenkomsten (van 4 uur) irritaties of ongemakkelijke situaties op een constructieve manier bespreekbaar te maken. Een open sfeer in een team, waar je mag zeggen wat je vindt, dat werkt wel zo prettig! Deze training is geschikt voor groepen van 10 tot 15 personen.
Management en leiderschap worden belangrijker dan ooit. De snelheid waarmee de omgeving verandert wordt steeds groter, en er worden alsmaar hogere eisen aan de medewerkers in de organisatie gesteld. Om te zorgen dat die medewerkers daar goed mee om kunnen gaan, moet het management voor ondersteuning zorgen. Dat maakt goed leiderschap tot cruciaal onderdeel van het succes van de organisatie.
Leiding geven kan soms knap lastig zijn: Hoe creëer je draagvlak voor nieuwe ideeën? Hoe zorg je dat je team goed blijft samenwerken in veranderende tijden? Hoe zorg je dat je medewerkers gemotiveerd blijven, ook op latere leeftijd? Hoe ga je om met je eigen onzekerheden? Moet je voorop lopen of moet je het de mensen vooral zelf laten doen?
Goed leiderschap kenmerkt zich volgens ons door 3 eigenschappen:
1. Werken vanuit verbinding
Je bent in staat om de doelen van de organisatie te koppelen aan jezelf, je team en de gezamenlijke opdracht.
2. Beschikken over zelfkennis
Om goed leiding te kunnen geven aan een ander, moet je beschikken over voldoende zelfkennis. Een goede leider kent zijn sterkten en zwakten en durft deze ook te erkennen. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, zullen je mensen eerder geneigd zijn dit ook doen en kun je ze beter begeleiden in hun eigen kwetsbaarheden, kwaliteiten en drijfveren.
3. Fouten durven maken
Als leidinggevende denk je misschien dat je geen fouten mag maken. De reflex is dan al snel dat als het fout gaat, we dingen gaan voorschrijven en de passie en het enthousiasme van medewerkers al evensnel verdwijnt. Een goede leider beseft dat we deel uitmaken van een leerproces en de directie haar medewerkers de ruimte moet geven hun eigen werk te organiseren en zich daar verantwoordelijk voor te voelen. Een leidinggevende verstaat de kunst om met onzekerheden en imperfecties om te gaan. Wie daar comfortabel mee om kan gaan, is solide en congruent in zijn gedrag. Dit geeft vertrouwen en biedt anderen de ruimte ook met onzekerheden en imperfecties om te gaan.
Leiderschap beperkt zich niet alleen tot leidinggevende posities. Goed formeel én informeel leiderschap maakt organisaties sterk. Buro Veranders gelooft dat iedereen kan groeien in zijn leiderschap door kennis, inzicht, kwetsbaarheid en het versterken van vaardigheden.
Maak gerust vrijblijvend een afspraak om te kijken wat wij voor je kunnen betekenen!
Omgaan met veranderingen
Soms wordt je als mens geconfronteerd met moeilijke situaties of gebeurtenissen: bijvoorbeeld een conflictsituatie, je krijgt een andere functie aangeboden of je moet dealen met het verlies van een dierbare. Soms zie je een moeilijke gebeurtenis al aankomen, maar soms kun je er ook door overvallen worden. De manier waarop je hiermee omgaat verschilt van persoon tot persoon, dit wordt ook wel je coping-strategie genoemd. Zo zal de een eerder geneigd zijn om hulp te gaan zoeken en de ander misschien eerst een flinke borrel pakken. Maar hoe kun je op een constructieve manier omgaan met dit soort moeilijke situaties? Buro Veranders kan je helpen constructief en effectief te blijven in lastige situaties.
Onderwerpen die tijdens de coachingsessies o.a.aan bod kunnen komen zijn:
Veranderingen realiseren
Je hebt besloten dat je iets niet meer wil of geen last meer van wil hebben. Dat je beter wil leren omgaan met bepaalde klanten of collega’s, dat je een andere koers wil varen of dat je misschien wel een lang gekoesterde droom wil laten uitkomen. Maar hoe kom je dan van A naar B? En als je weet wat je niet wilt, hoe weet je wat je dan wèl wilt? Buro Veranders helpt je jouw persoonlijk veranderingsproces vorm te geven.
Tijdens de coachsessies krijg je inzicht in:
Wens je begeleiding om constructief met jouw persoonlijke situatie om te gaan? Voel je welkom en neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!
Voor iedereen die graag (persoonlijke) veranderingen wil realiseren, maar hier wat hulp bij kan gebruiken.
Iedereen die wel eens geprobeerd heeft te stoppen met roken, weet dat dat heel moeilijk is. Naast het negeren van de lichamelijke prikkels, zul je namelijk ook je manier van denken en je gedrag moeten aanpassen. Dit maakt dat veranderingen realiseren soms heel lastig kan zijn. Toch zijn er genoeg mensen die het roer weten om te gooien, de bakens verzetten of durven te kiezen voor iets wat ze al heel lang uitgesteld hadden. Een nieuwe baan, een uitdagende hobby, maar ook kiezen voor een andere koers in je bedrijf of vereniging. Hoe kun je je eigen veranderingsproces managen en hoe zorg je dat je volhoudt? In deze eendaagse training krijg je tips en tools aangereikt hoe je succesvol veranderingen kunt realiseren.
In één dag leer je:
Doel:
Resultaat:
Je weet hoe je je persoonlijke veranderingen (wel) kunt realiseren.
Voor wie:
Voor iedereen die grag (persoonlijke) veranderingen wil realiseren en hier wel wat hulp bij kan gebruiken.
Jezelf blijven in veranderende tijden, hoe doe je dat?
Technologische ontwikkelingen zorgen voor grote en snelle veranderingen in organisaties. Dit leidt vaak weer tot veranderingen in functies, taken en vaardigheden. Zeker grote veranderingen vragen om veerkracht en flexibiliteit van jou als medewerker. Maar hoe zorg je ervoor dat je het tempo volhoudt en aangehaakt blijft….liefst tot aan de eindstreep? Om je te helpen effectief te blijven tijdens veranderingsprocessen en deze goed te doorstaan hebben we deze workshop ontwikkeld: Jezelf blijven in veranderende tijden.
In twee bijeenkomsten (van 4 uur) leer je:
Resultaat:
Je weet hoe je effectief en dus vooral jezelf kunt blijven in veranderende tijden!
Doel:
Voor wie
Voor medewerkers of teams die het lastig vinden om met veranderingen om te gaan
Een verzuimonderzoek helpt u inzicht te krijgen in de factoren die belemmerend en bevorderend werken bij het terugdringen van ziekteverzuim in uw organisatie. Hierbij worden niet alleen de cijfers en de verzuimoorzaken onder de loep genomen, maar ook alle processen, beleidsregels, contractafspraken met externe partijen en adviseurs worden in kaart gebracht. Een hoog verzuim hoeft immers niet altijd veroorzaakt te worden door ziekte of gebrek, maar kan ook veroorzaakt worden door een slechte samenwerking tussen partijen of een verkeerde verzuimaanpak.
Het onderzoek is vooral kwalitatief van aard, dat betekent dat ik vooral op basis van gesprekken, cijfers en documenten een analyse probeer te maken van uw situatie.
Op basis van deze analyse krijgt u gerichte adviezen hoe uw verzuimprocessen te optimaliseren en uw verzuim te verlagen!
Tevreden personeelsleden werken efficiënter, zorgen voor betere resultaten en zijn loyaler ten opzichte van de organisatie.
Om inzicht te krijgen in de tevredenheid van je personeel is het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) ontwikkeld. Met dit onderzoek krijgt u als werkgever inzicht in de tevredenheid van personeelsleden over belangrijke onderwerpen (bv. samenwerking, communicatie, omgevingsfactoren, hulpmiddelen, leiding, enz.) in uw organisatie.
De resultaten van het onderzoek geven u niet alleen inzicht in de mate van tevredenheid, maar ook in de mate waarin de onderwerpen als belangrijk worden ervaren.
Op basis van de anonieme groepsrapportage weet u wat de wensen en behoeften van uw personeel zijn en kunt u hier als werkgever op inspelen, zodat niet alleen uw personeel hier beter van wordt, maar uiteindelijk ook uw klanten en uw omzetcijfers.
Dit vragenlijstonderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Onderzoek- en Innovatiegroep
Heb je minder energie en ben je snel moe? Heb je het gevoel er niet meer tegenop te kunnen?
Burnout coaching is persoonlijke begeleiding voor als je te lang en te veel stress ervaart. Dit kan leiden tot overbelasting, uitputting en uiteindelijk zelfs tot overspannenheid of een burn out. Met burnout coaching oftewel stress coaching helpen we je balans weer te herstellen en je veerkracht te vergroten.
Met dit ontwikkeltraject krijg je inzicht in je persoonlijke draagkracht en energiebalans. Met diverse oefeningen en opdrachten krijg je inzicht in je belemmerende overtuigingen, en leer je hoe je je persoonlijke energiebalans kunt verbeteren.
Wat levert het op?
Op basis van dit ontwikkeltraject krijg je inzicht in:
Tip: lees het verhaal van José
“Hoe krijg ik meer klanten? Hoe kan ik mijn producten of diensten eens op een andere manier onder de aandacht brengen? Hoe zorg ik voor meer plezier op de werkvloer?”
Dit soort vraagstukken zijn vaak moeilijk op te lossen vanuit de bestaande kaders en denkpatronen. Met de nodige portie creativiteit, lef en out-of-the-box denken blijken oplossingen ineens wel voorhanden. Maar creativiteit is toch niet voor iedereen weggelegd? Mis! De workshop ‘Out of the box’ heeft als doel te leren hoe je je creatieve brein kunt activeren en je kunt openstellen voor een scala aan creatieve oplossingen die er zijn voor bovenstaande vraagstukken. Van de deelnemers wordt een open en actieve houding verwacht waarbij leren van en met elkaar centraal staat. Verwacht geen pasklare antwoorden, maar laat je vooral verrassen en inspireren. Durf oude patronen los te laten en sta open voor nieuwe ideeën en mogelijkheden! Deze workshop is geschikt groepen van 10 tot 25 personen en is beschikbaar voor 1 dagdeel of een hele dag.
Gemiddelde beoordeling voor deze workshop: 8,3
Buro Veranders biedt een individueel coachingstraject aan waarbij het psychisch welzijn en terugkeer naar (eigen) werk centraal staat. Het uitgangspunt van dit traject is dat naar een duurzame oplossing wordt gezocht voor zowel de werknemer als de werkgever.
Een traject start normaliter altijd met een oriënterend gesprek. Dit kan met de werkgever en werknemer samen of apart. Tijdens het oriënterend gesprek wordt in kaart gebracht wat de probleemstelling is, welke verbeteracties nodig zijn en of er bereidheid is om te willen investeren in deze verbeteracties. Tevens kunnen eventueel al concrete afspraken worden gemaakt omtrent de verwachtte resultaten, aanpak en terugkoppeling van het traject.
Tijdens het coachingstraject wordt samen met de werknemer en werkgever op afgesproken momenten geëvalueerd welke voortgang er is geboekt in relatie tot de afgesproken doelen.
Uiteraard wordt in de terugkoppeling rekening gehouden met vertrouwelijke en privacygevoelige informatie.
De ervaring leert dat het benodigde aantal sessies om resultaten te bereiken varieert van drie tot acht sessies. De doorlooptijd van een traject kan variëren van 6 tot 32 weken, afhankelijk van de vraagstelling en de snelheid waarin de medewerker het geleerde in de praktijk kan brengen.
N.B. Dit traject is ook geschikt bij functioneringsproblemen met één van uw medewerkers!
Begrijpen wat de behoefte is van de cliënt. Inzicht hebben in de communicatiestijl van jezelf en die van de ander. Gemakkelijk kunnen schakelen van het ene gespreksniveau naar het andere, zodat de cliënt zich begrepen voelt en jij als medewerker je doel bereikt. Een tevreden cliënt en een tevreden medewerker, dat is wat een effectief gesprek in de zorg moet opleveren!
Deze training helpt je om je inzicht en vaardigheden op het gebied van communicatie tussen jou en je cliënt te vergroten, zodat je op een ontspannen en effectieve manier cliënten te woord kunt staan. De cursus bestaat uit twee modules die afzonderlijk of als één traject afgenomen kunnen worden:
Module 1: een goed gesprek voeren (2 bijeenkomsten van ca. 3 uur)
Tijdens deze module leer je:
Module 2: omgaan met lastige gesprekssituaties (1 bijeenkomst van ca. 3 uur)
In deze module leer je:
Na afloop van deze cursus heb je voldoende handvatten en tools aangereikt gekregen voor het voeren van een goed gesprek, zodat de cliënt tevreden naar huis gaat en jij het beste uit jezelf haalt. Veel succes bij je volgende gesprek!
Tip: apotheekmedewerkers kunnen voor deze training KAOF-punten krijgen
Er wordt veel geklaagd over de hoge werkdruk, maar is de werkdruk wel echt zo hoog of spelen andere factoren misschien een rol? En wat zijn hiervan dan de gevolgen? Is er minder werkplezier, worden er meer fouten gemaakt of dreigen medewerkers echt ziek te worden? Het werkdrukonderzoek (WDO) geeft je antwoord op dit soort vragen. Het WDO is ontwikkeld door Buro Veranders in samenwerking met de Onderzoek- en Innovatiegroep en is een valide en betrouwbaar instrument om de oorzaken en gevolgen van de psychosociale arbeidsbelasting in kaart te brengen. Het geeft je op een overzichtelijke manier inzicht in de belangrijkste stress- en energiebronnen op je werk.
Hoe werkt het?
Alle deelnemers krijgen per mail een link naar de (digitale) vragenlijst opgestuurd. Vier tot zes weken na het invullen van de vragenlijst, ontvangt de organisatie of het team een groepsrapportage waarin in één oogopslag duidelijk wordt in welke mate er sprake is van werkdruk en wat de belangrijkste oorzaken zijn. Ook wordt inzichtelijk gemaakt welk percentage medewerkers eventueel een verhoogd risico op burn-out heeft.
Elke deelnemer ontvangt bovendien direct na het invullen een eigen persoonlijk rapport met tips en adviezen voor verbetering. Dit rapport kan tevens gebruikt worden om de eigen situatie bespreekbaar te maken met de leidinggevende of een Arbo-arts.
Je kunt ervoor kiezen zelf met de resultaten van het onderzoek aan de slag te gaan, maar Buro Veranders helpt je graag de juiste keuzes te maken of een verbeterplan op te stellen.
De voordelen van het WDO op een rij:
Tip: De workshop “Van werkdruk naar werkgeluk” is speciaal ontwikkeld om met het hele team de werkdruk bespreekbaar te maken en meteen verbeterstappen te zetten!
In de apotheekbranche hebben inmiddels al meer dan 1.000 apotheken gebruik gemaakt van het WDO!
Door de toenemende technologische ontwikkelingen moeten organisaties steeds sneller inspelen op veranderingen om te overleven. Het continue aanpassen en veranderen vraagt veel van medewerkers en de systemen in de organisaties. Het kan veel werkdruk en stress veroorzaken. Houden je medewerkers het tempo wel vol en blijven ze nog aangehaakt? De workshop van werkdruk naar werkgeluk geeft je meer inzicht in de stress- en energiebronnen op je werk en leert je om je veerkracht en dat van je team te vergroten. Na de workshop weet je hoeveel werkdruk je (nog) aankan en hoe je je werkgeluk kunt vergroten. De workshop bestaat uit drie onderdelen:
Reacties van deelnemers:
“nooit geweten dat wij zo’n sterk team zijn!” “Ik maak me nu veel minder druk om bepaalde dingen”.
Tekst
Tekst
tekst