Waarom het zo moeilijk is om te veranderen

Waarom is het zo moeilijk om te veranderen?

Ons brein heeft de neiging om niet te willen veranderen. Verandering zorgt immers vaak voor pijn, ongemak of zelfs verlies en dat is iets wat ons brein juist probeert te vermijden. Ons brein heeft daarom een aantal slimme trucjes "bedacht" om niet te hoeven veranderen:

3 veelvoorkomende trucjes zijn:

1. Cognitieve dissonantie (“rechtdenken” wat krom is): "mijn oom rookte ook en die is 90 jaar geworden"

2. Attributiefout (we schrijven mislukkingen aan de buitenwereld toe en successen aan onszelf): "dat het niet lukt om met roken te stoppen, komt doordat ik zo'n vervelende baas heb"

3. Sociaal voordeel:  "door niet te stoppen met roken, kan ik lekker bij mijn vrienden blijven"

Deze "trucjes" van het brein worden ook wel denkfouten genoemd.

Een aantal bekende denkfouten die ik vaker op de werkvloer tegenkom zijn:

  • 'Protocolfetisjisme': "We hebben precies gedaan wat er in het protocol stond, dus ons valt niets te verwijten". Soms moeten protocollen nou eenmaal herschreven worden omdat ze niet meer aansluiten bij de laatste stand der techniek of ontwikkelingen. En het bewijst maar eens te meer dat het belangrijk is om zelf kritisch te blijven nadenken!
  • 'Wondermanagement': Veranderingen verwachten zonder zelf iets te veranderen. Dat geldt wel voor het weer, maar meestal niet voor problemen op de werkvloer! Wil je iets verbeteren, dan zul je toch iets anders moeten doen dan dat je daarvoor deed.
  • 'Het supermancomplex': Met minder mensen dezelfde doelen en resultaten blijven nastreven. Een prachtig recept voor het creëren van stress en burn-outklachten. Veel mensen gaan als reflex op veranderende omstandigheden (zoals meer werk of minder collega's) harder werken.  Harder werken is voor een tijdje geen probleem, maar kan op de lange termijn tot uitputting leiden. Beter is het dus om te kijken of je het werk ook anders of slimmer kunt organiseren.

Verandering makkelijker maken?

Herken de 'trucjes' van je brein en vraag jezelf af welke manier van denken jou wél helpt om het gewenste resultaat te bereiken!

WIL JE MEER
INspiratie?

Neem contact op